Történetünk

Az Aktív-Analitikus Pszichoterapeuták Egyesülete 1929-ben alakult meg. Alapító tagjai között jeles pszichoanalitikusok és különböző orvosi szakterületek képviselői voltak, többek között Farkasházi Menyhért, Feldmann Sándor, Gartner Pál, Hajnal Richárd, Rajka Tibor, Rapaport Sámuel, Szinetár Ernő. Az Egyesület pártoló tagjai között szerepelt például Justus Pál költő, író és Nagy Lajos író is.

13781931_10206697718027598_1601701861455816305_n

Az Egyesület a Freud-tanítvány, később tőle eltávolodó és a pszichoanalízis új útjait kereső Wilhelm Stekel által kialakított aktív-analitikus módszer jegyében végezte a munkáját. Tagjai úttörő szerepet vállaltak az un. rövid-pszichoterápiás módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, miközben a klasszikus pszichoanalízis alaptételeit soha nem tagadták meg. Abban, hogy a pszichoanalízis a magyar kulturális és szellemi életben elterjedt és részévé is vált, jelentős a szerepük. Együttműködtek az akkori Budapesti Iskola néven ismert Magyar Pszichoanalitikus Egyesülettel többek között abban is, hogy a pszichoanalitikus szemlélet helyet kapjon a gyermeknevelésben és a pedagógiában. Az Egyesület 1944-ben, a kor politikai-ideológiai nyomása és a háborús események miatt kénytelen volt befejezni a működését.

Farkasházi Menyhért és Szinetár Ernő pszichoanalitikusok vezetésével az Aktív-Analitikus Pszichoterapeuták Egyesülete hivatalosan újból 1992-ben alakult meg, de mint szellemi műhely már 1974-től működik folyamatosan. A tanítványi körükből és azok tanítványaiból álló szakmai csoport egyesületi formában rendszeres és folyamatos belső továbbképzések keretében megőrizte és alkalmazza az aktív-analitikus pszichoterápiás iskola hagyományait és módszereit.

35453_10200293699098343_333327209_n


Dr. C. Molnár Emma
a magyar pszichológiai közélet közismert személyisége 70. életévében 2016. június 25-én elhunyt.

A tudományos életben: 1981-ben pszichológiai tudományok kanditátusa címet szerzett.

Szakmai életében: klinikai szakpszichológus, aktív-analitikus kiképző pszichoterapeuta

Speciális szakterületét a szülészet-nőgyógyászat pszichológiája területén találta meg.

Az Aktív-analitikus Pszichoterapeuták Egyesületének alapító tagja, és élete végéig tanulmányi elnöke. Utóbbi szerepében sok szakember  képzésének felelőse.

A közéletben tévés szereplései, előadásai, tanácsadói és könyvszerzői minőségében szemléletformáló személyiség.

Egész életével és szakmai munkásságával az élet szeretetét és örömét hirdette.

Önéletrajza

Hárs György Péter kutatásai során Egyesületünket is érintő értékes részleteket tárt fel. A szerző szíves engedélyével itt közölhetjük az alábbi dolgozatokat:

Mese az elfojott erkölcsiségről és a kriminalitásról (a dokumentum 113-ik oldalán kezdődik).

A bécsi és a budapesti Stekel arcai a Freud – Ferenczi levelezésben

Sigmund Freud és Wilhelm Stekel álomértelmezése – Hans-Volker Werthmann dolgozatának fordítását a Pszichoterápia szerkesztőségének engedélyével tesszük közzé