FOTÓPÁLYÁZAT 2022

Az Életszeretet-Életöröm Alapítvány fotópályázati felhívása az alábbi témakörökre, hívószavakra rezonáló alkotások beküldésére.     

Ki pályázhat?

A pályázatra Magyarország és a környező országok alkotói, életkortól és foglalkozástól függetlenül vehetnek részt és küldhetnek be képeket.

A pályázat legfontosabb részletei

Wilhelm Stekel pszichoanalitikus 2022-ben megjelenő, a „Lélek mélységei” című tanulmánykötete alábbi három fejezetcímére asszociáló alkotásokat várunk:

 1. Miért utazunk? 
 2. Hála és hálátlanság 
 3. A második világ 

Egy pályázó összesen 3 alkotást küldhet be a három témában. Nem feltétel mindhárom téma választása.

A kiválasztott képekből az alapítvány székhelyén (1124 Budapest, Lejtő út 24.) kiállítást rendezünk. Emellett virtuális kiállításra is sor kerül a kiíró közösségi és internetes oldalain.

A pályázaton digitális fényképezőgéppel készített, illetve filmről vagy diáról digitalizált színes és monochróm fotókkal lehet részt venni az alábbiak szerint:

 • A képeket csak JPEG formátumban (hosszabbik oldal 1920 pixel méretben) lehet beküldeni. A kép mérete nem haladhatja meg a 2 Mb-t.
 • A későbbiekben díjazott képek sRGB színprofilban elkészített JPEG fájl, maximális minőség (Adobe Photoshop jpeg 10-nek megfelelő tömörítés ajánlott), amelynek felbontása megegyezik az eredeti fájl (pl. RAW) felbontásával, maximum a vágás méretével csökkenhet.
 • Az elküldött kép maximálisan megengedhető vágása az eredeti formátum képpontjainak 50%-a. Amennyiben a vágás nagyobb mértékű, akkor azonnali kizárásra kerül a pályázatról!
 • A kép feldolgozása során a korrekció a következő digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight).
 • Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítására: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por. Engedélyezett a kép megvágása, zavaró elemek levágása és a kép orientációjának megváltoztatása. Engedélyezett továbbá a felvételek fekete-fehérré alakítása, valamint az analóg felvételeknél a szkennelési/digitalizálási hibák (karcolás, porszem) eltávolítása.
 • Bármilyen oldalméretű-arányos kép feltölthető, de törekedjen a pályázó a szabványos oldalméretek betartására 1:1, 1:1.5, 1:2, 1:3, 3:2, 4:3, 5:4,
 • A pályázaton nem vehetnek részt olyan képek, amelyek dátummal vagy egyéb – a készítő kilétére utaló – felirattal vannak ellátva. Nem lehet pályázni filmből kimásolt, úgynevezett digitális pillanatképpel.
 • Pályázni kizárólag olyan fotókkal lehet, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a pályázó, továbbá nem sértik harmadik személyek személyhez fűződő vagy szerzői jogait. Amennyiben a beadott fotók mégis megsértik más személyek szerzői vagy egyéb személyhez fűződő jogait, akkor az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó teljes jogi felelősséggel tartozik és köteles a pályázat kiíróját jogi igény érvényesítése alól mentesíteni.
 • A filmről vagy diáról digitalizált fotók a digitális fényképezőgéppel készült felvételekkel együtt kerülnek elbírálásra.

Nevezési díj: 1000 Ft, melyet az Alapítvány Takarékbank Zrt. 54600353-11022657 számlaszámára a pályázó nevének feltüntetésével átutalással kell teljesíteni.

Nevezési lap: Fotópályázat jelentkezési lap

Díjazás

A kategória nyertes művek beküldői tárgyjutalomban részesülnek.

Mikor és hogyan lehet a pályázatot benyújtani?

A pályaműveket két féle képpen lehet beküldeni:
1. digitális adathordozón hagyományos postai úton, (nevezési lap és díj és a lemez együtt)

 1. e-mailben a képeket a nevezési lappal együtt és utalva a nevezési díjat megadott számlaszámra. E-mail cím: eletszereteteletorom@gmail.com

Határidő: 2022. február 22. 24:00 óra

További információt kérni a pályázati felhívással kapcsolatban az eletszereteteletorom@gmail.com email címen lehet.  

A pályázat értékelése és díjazása

A pályázatot az Aktív-analitikus Pszichoterapeuták Egyesületének és az Életszeretet-életöröm Alapítvány kuratóriumának tagjaiból álló 3 fős zsűri két fordulós (első forduló igen-nem, második forduló 1-10-ig pontozás) zárt zsűrizés alatt dönt a díjakról. 

Zsűri:

 • Dr. Ormay István, Aktív-analitikus Pszichoterapeuták Egyesülete
 • Bodnár Csilla, Életszeretet-életöröm Alapítvány
 • Takács Zoltán, fotográfus

A zsűri döntése végleges és megfellebbezhetetlen.

A zsűri a beküldött nevezési lapon megjelöli a pályázatokat, hogy zsűrizésre elfogadja (Elfogadva: E,), díjazza (Díjazva: D) vagy nem megfelelőség esetén a pályázatból kizárja (Nem került elfogadásra: -).

Az eredményekről az Életszeretet-életöröm Alapítvány (http://eletorom-alapitvany.hu/)  és az Aktív-analitikus Pszichoterapeuták Egyesülete (http://aktiv-analizis.hu/) honlapján  adunk tájékoztatást az eredményhirdetést követően.